Halluks Valgus (Ayak Baş Parmak Çıkıntısı) Nedir?
Halluks valgus ayak baş parmağımızda ayağın dışana doğru çeşitli nedenlerle oluşan deformiteye bağlı ayak şekil bozukluğunun tıbbi adıdır.
Halluks valgus ayağın estetik görüntüsünü bozmasının yanında ciddi ağrıya sebep olup ayakkabı giymeyi zorlaştırır, yürüyüş kabiliyeti ve dengemizi olumsuz yönde etkiler.
Halluks Valgus (Ayak Baş Parmak Çıkıntısı) Kimlerde Sık Görülür?
Halluks valgus hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen ortopedik bir ayak hastalığıdır. Kadınlarda erkeklere oranla 8 – 9 kat daha fazla görülür.
Ailesinde halluks valgus rahatsızlığı olanlar da diğer bireylere göre daha sık karşılaşıyoruz fakat genetik bir sebebi olduğuna dair yeterli veri bulunmuyor.
halluks valgus’un sık görülen hasta yaş aralığı ise 20 – 50 yaş arası bireylerdir.
Düz taban sorunu olan bireylerde ise yine sık görülür.
Halluks Valgus (Ayak Baş Parmak Çıkıntısı) Nasıl Oluşur?
Halluks valgus’u bir çok neden tetiklemekle birlikte en bilinen nedeni ince ve sivri uçlu ayakkabıların yoğun kullanımıdır. Kadınların vazgeçilmezi ince uçlu, yüksek topuklu ayakkabılar başlıca sebep olarak sayılabilir. Bu ayakkabıların ortak özelliği ayak parmaklarını bir araya toplayarak parmakları içine alırken ayak baş parmak eklemini ayakkabı dışında bırakır ve ayak parmak eklemine normalden çok daha fazla baskı uygulanmasına sebep olmasıdır. Bu tarz ayakkabılar ayak baş parmağını yanındaki parmağa uç kısmından yaklaştırırken baş parmak eklemini ayağın dışına doğru ters yönde baskıya maruz bırakır. Hafif ağrılarla başlayan halluks valgus ilerleyen dönemler ayağın çok büyümesine, ayak şeklinin bozulmasına, ayak baş parmak ekleminin şişmesine kadar ilerler.
Zamanla eskiden giyilen ayakkabılar artık giyilemez hale gelir.
Halluks Valgus (Ayak Baş Parmak Çıkıntısı) Teşhisi Nasıl Konulur?
Halluks valgus teşhisi en kolay hastalıklardan biridir. Bu rahatsızlığı olan kişilerde ayak parmakları estetik görüntüsünü kaybeder ve çoğu hasta da parmaklardan biri baskıdan dolayı doğal parmak diziliminden uzaklaşarak diğer parmakların altına doğru konumlanır. Ayak baş parmak eklemi belirgin bir şekilde şişkin ve çıkıntılı hale gelir. İki ayak karşılaştırıldığında birinin diğerinden şekil boyut olarak daha farklı olduğu gözle görülebilir. Ayak baş parmağı, eklem bölümü ve arkasındaki ayak tarak kemiğinde şişlik, ağrı, kızarıklık ve nasır tutma gibi belirtiler gösterir.
Kendinizde bu rahatsızlığın belirtilerini görüyorsanız yere düz basarak bir ayak grafisi çektirip ortopedi muayenesi yaptırmanızda yarar vardır.
Halluks Valgus (Ayak Baş Parmak Çıkıntısı) Tedavi Yöntemleri
Halluks valgus da hastalığın seviyesine göre cerrahi ve cerrahi dışı bir çok tedavi yöntemi bulunuyor ve herkes için cerrahi seçenekler zorunlu değildir. Uygulanacak tedavi yöntemi hastalığın seviyesine bağlı olarak hasta konforu açısından en kolay tedavi olmalıdır.
Başlangıç seviyesindeki halluks valgus’da parmak şeklini düzelten gece atelleri, parmak arası makaraları, özel tabanlıklar yeterli olabilir ya da hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir bazı durumlarda tamamen de durdurabilir.
Halluks valgus ayakkabısı kullanımı ağrıları azaltıp, hastalığın ilerlemesini engelleyebilir. Bu ayakkabılar oldukça yumuşak tabanlı parmak kısımlar geniş ayakkabılardır ve parmakları baskıdan kurtarır. Bu ayakkabılar ön kısma doğru hafifçe daralır, uç kısmında 1 cm boşluk kalarak ayak baş parmağına hareket edebileceği bir boşluk oluşturur. Anne ayakkabısı diye tarif edilen ayakkabılardır.
Bu yöntemler mevcut şekil bozukluğunu gideremez, ayak ekleminde mekanik düzelme sağlayamaz ama hastanın ağrılarını azaltmaya, hastalığın ilerleyen seyrini durdurmaya yardımcı olur.
Halluks valgus’a bağlı oluşan ayak deformitesinin kesin tedavisi ise ancak cerrahi bir operasyonla mümkün olur.
Halluks Valgus (Ayak Baş Parmak Çıkıntısı) Ameliyat Öncesi Hazırlık
Halluks valgus ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve ameliyat öncesi her operasyonda olduğu gibi en az 8 saatlik açlık gerekir. Ayrıca operasyon öncesi en az 8 saat sigara içilmemelidir.
Halluks Valgus’un (Ayak Baş Parmak Çıkıntısı) Ameliyatla Tedavisi
Ameliyatın amacı ayağın dışına doğru yönelen baş parmak eklemi ve ayak tarak kemiğinin doğal konumuna getirilmesidir. Her hastadaki şekil bozukluğu farklıdır uygulanacak cerrahi ihtiyaca göre belirlenir. Ameliyat önce ortopedi doktoru ayak grafisi üzerinde ölçümler yaparak ne kadar düzeltilme yapılacağına karar vermelidir.
Ameliyatta tarak kemiği, baş parmak eklemi, baş parmak ve çevresindeki yumuşak dokular düzeltilerek doğal konumuna getirilir. Hastalığın tekrar etmemesi için ayak tarak kemiklerinin doğru hizalanması çok önem arz eder.
Halluks valgus ameliyatı yaklaşık bir saat sürer ve operasyon sonra aynı gün topuklarınızın üzerine basmanız mümkündür. Kesi yapılan bölgeye baskı uygulamadan topuk üzerinde adım atmak mümkündür. 1 gecelik hastane bakımı ve istirahatinden sonra taburcu olabilirsiniz.
Ameliyat sonrası 15 – 45 gün arasında bir istirahat ve rehabilitasyon sürecinden sonra ayak sağlığınız eski haline dönecektir.
Ameliyat bir zorunluktur ve her zaman son çare olarak başvurulmalı imkan varsa önce cerrahi dışı çözümler denenmelidir.
Halluks Valgus (Ayak Baş Parmak Çıkıntısı) Sık Sorulan Sorular
- Ameliyat sonrası rehabilitasyon süreci çok ağrım olur mu?
Cevap: Ameliyat ayak baş parmak eklemi, çevresindeki yumuşak dokular ve ayak tarak kemiklerine kesi yapılmasını gerektirdiği için bir miktar ağrı 3 - 4 gün boyunca kısmen hissedilir ama bu ağrılar ameliyat sonrası kullanacağınız ağrı kesici ilaçlarla giderilebilecek seviyededir. - Ameliyattan sonra komplikasyon oluşur mu?
Cevap: Normal şartlarda komplikasyon oluşmaz ama aşırı sigara tüketimi böyle bir olumsuzluğa sebep olabilir, iyileşme sürecinde mümkün olduğunca sigara içilmesini önermiyoruz. - Ameliyattan sonra hastalık tekrarlar mı?
Cevap: Şimdiye kadar rahatsızlığı tekrarlayan bir halluks valgus hastamız olmamıştır. İyi bir cerrahi süreç geçiren hastalarda halluks valgus tekrar etmeyecektir. - Halluks Valgus ameliyatını sigorta şirketleri karşılıyor mu?
Cevap: Ayak baş parmak eklemindeki deformitenin seviyesine bağlı olarak SGK ve ÖSS’ler bu ameliyatı karşılar.
BİZ SİZİ ARAYALIM